TOOTH BRUSHING
Tannrens

Ofte utføres tannrens etter en undersøkelse eller behandling for å fjerne bakteriebelegg på tennene. Dette er viktig for å opprettholde god munnhygiene, friske tenner og god ånde, og kan også bidra til å fjerne overfladisk misfarging.

Er du interessert i å få konsultasjon for denne behandlingen?
Bestill en uforpliktende avtale så ordner vi resten!

Fjerning av tannstein gjennom tannrens
En tannrens er kort sagt en rengjøring av tennene, der du fjerner både de harde beleggene (tannstein) og de myke beleggene (plakk) som sitter på tennene over tannkjøttnivået. Overflaten på tennene blir ren og glatt, og det blir lettere å holde munnen fri for bakterier med vanlig tannbørsting. I tillegg pusses tennene for å fjerne misfarging, gjerne med Airflow, en maskin som rengjør ved å blåse luft og pulver på tennene.

Det kan være vanskelig å holde bakterier (plakk) helt borte fra munnen bare ved vanlig tannbørsting. Plakk som ikke fjernes når du pusser tenner, forkalkes og blir til tannstein. Tannstein har en veldig ru overflate, og gir derfor ekstra grobunn for bakterielt belegg.

Våre tannbehandlere oppfordrer til jevnlig tannrens på lik linje med en kontroll av tennene, slik at sykdomsforhold kan oppdages eller unngås helt.

Tannrens forebygger betennelse
Tannstein og bakterieforekomster som ligger langs tannkjøttet kan være irriterende og føre til en ubehagelig tannkjøttbetennelse (gingivitt). Når belegg og tannstein på tennene fjernes og tennene deretter holdes rene, forsvinner tannkjøttbetennelsen i løpet av få dager, og tannkjøttet blir sunt igjen.

Regelmessig rengjøring av tennene gjør dem glatte og derfor lettere å rengjøre. Jo renere tennene dine er, jo mindre er risikoen for å utvikle tannkjøttbetennelse og muligens senere periodontitt.

Ubehandlet tannkjøttbetennelse vil før eller senere utvikle seg til periodontitt (pyrea), der beinet rundt tannen brytes ned og tennene løsner.

Hvis du har periodontitt er det nødvendig med hyppigere besøk hos tannlegen, som vil sjekke tannkjøttlommene og rense tennene slik at periodontitt ikke utvikler seg.

Tannrens ved tannkjøttsykdom som innebærer mer omfattende rengjøring.
Vi anbefaler en utvidet rensing etter en grundig tannrensing (generell periodontal behandling eller utvidet periodontal behandling) hvis vi ser tegn på at sykdommen ikke har forsvunnet helt. Med utvidet tannrensing fjerner vi plakk, tannstein og misfarging på tannkronene.

Det samme gjøres i tannkjøttlommen hvis den er grunnere enn fem millimeter. Hvis lommen er dypere, trenger du en rengjøring av rotkanalen. Behandlingen avsluttes med pussing av tennene. Les mer om behandling av tannkjøttsykdom her.

Forebygg betennelse med tannrens
Bakteriebelegg og tannstein langs tannkjøttet kan forårsake ubehagelig tannkjøttbetennelse (gingivitt). Fjerning av belegg og tannstein, etterfulgt av regelmessig tannrengjøring, vil normalt føre til at tannkjøttet helbredes i løpet av noen få dager.

Regelmessig tannrengjøring bidrar til å holde tennene glatte og dermed enklere å rengjøre. Jo renere tennene er, desto lavere er risikoen for å utvikle tannkjøttbetennelse og potensiell periodontitt senere.

Ubehandlet tannkjøttbetennelse vil over tid utvikle seg til periodontitt (pyrea), som resulterer i beinavbrudd rundt tennene og løse tenner.

Hvis du har periodontitt, er det viktig å øke frekvensen av tannlegebesøkene for å sjekke tannkjøttlommene og rense tennene regelmessig for å forhindre ytterligere utvikling av periodontitt.

Rengjøring av tennene hjemme
For å opprettholde god munnhygiene bør du først og fremst pusse tennene grundig to ganger om dagen. Det er viktig å merke seg at grundig tannbørsting ikke innebærer å bruke mye trykk og kraft når du pusser, men heller å grundig dekke alle overflater av tennene.

Det anbefales å bruke en myk tannbørste eller elektrisk tannbørste. Du bør ikke skylle munnen etter tannpussen fordi tannkremrestene bidrar til å bevare tennene.

Suppler gjerne tannbørstingen med tanntråd en gang om dagen for å rengjøre steder som tannbørsten ikke kan nå. Munnskyllevann med fluor kan brukes om ønskelig, men dette er ikke nødvendig for alle.

I tillegg til daglig rengjøring hjemme, er det viktig å gå til tannlegen jevnlig. Tannlegen gir vanligvis en tannrens ved hvert tannlegebesøk, som bidrar til å opprettholde god munnhygiene.

Search

For å gi deg en bedre opplevelse bruker vi informasjonskapsler. Ved å fortsette godtar du vår bruk av Cookies.