CAVITY
Tannregulering for barn

Tannregulering for barn er en svært vanlig tannbehandling. I Norge blir om lag hvert tredje barn behandlet med en form for tannregulering. Bittfeil er sjeldent noe barna vokser av seg, og det er dessverre mer vanlig at dette forverrer seg med årene.

Har du hull i en tann?
For å finne ut om du har hull i tennene må du til tannundersøkelse.
Bestill time for undersøkelse i dag, med røntgen og tannrens.

Når er det behov for tannregulering for barn?
Behandling med tannregulering kan være nødvendig for å rette opp for eksempel bittfeil eller tenner som vokser skjevt. Foruten de praktiske og funksjonelle fordelene ved rette tenner, vil vi under behandling også ha fokus på å få til et estetisk godt resultat.

Når vi anbefaler behandling med tannregulering hos de yngste barna, er dette for å forhindre en forverring av bittforholdene. For øvrig er det også lettere å unngå trekking av permanente tenner dersom behandling settes i gang i tide. Behandling på de yngre barn kan være med enten avtakbare plater eller fastlimte apparaturer som for eksempel utvider overkjeven.

Bittfeil er sjeldent noe barna vokser av seg, og det er dessverre mer vanlig at dette forverrer seg med årene.

I hvilken alder kan barn få tannregulering?
De fleste barn som behandles med tannregulering (streng) er mellom 10 og 13 år, men det kan være nødvendig med tannreguleringsbehandling fra så tidlig som 7 til 9 års alder. Vi oppfordrer foreldre til å spørre tannlegen om når det er aktuelt å starte en behandling.

Hvor lenge må barnet ha tannregulering?
Vanligvis vil en kjeveortopedisk behandling med «streng» for barn ta inntil 1,5 til 3 år.

Vi prøver alltid å begrense behandlingstiden mest mulig, samtidig som at vi er nøye på å ikke avslutte før vi har oppnådd et fullverdig resultat av optimal kvalitet. Noen ganger er det 2 faser i en behandling, med en mindre runde tidlig og så igjen når alle de nye tennene har kommet fram. Denne innledende behandling kan korrigere enten på tannstillingen eller kjevens vekst.

Kan tenner flytte på seg etter bruk av tannregulering?
Etter behandling vil tenner og kjeveben uten stabilisering ta seg tilbake til sin opprinnelige posisjon. Derfor blir det ofte limt på tynne strenger på baksiden av tennene slik at tennene ikke flytter seg tilbake, og i tilfeller må det brukes en plate på nettene. Disse strengene synes ikke og er heller ikke noe funksjonelt problem. Stabilisering av behandlingsresultatet er viktig for at bittet skal forbli både funksjonelt og fint! Det er derfor viktig å følge opp behandlingen med etterkontroller (retensjonskontroller).

Kan barn bruke gjennomsiktig tannregulering?
Flere foreldre velger tannregulering med gjennomsiktige skinner til barn. Teknologien har utviklet seg og vi kan oppnå flotte resultater med mindre symptomer enn med «streng». Ikke alle typer bitt egner seg til behandling med gjennomsiktige skinner, så spør gjerne din kjeveortoped om dette. Hvert barn blir vurdert av en spesialist, og et behandlingsforløp blir lagt opp. Etter denne vurderingen er gjennomført, vil dere også få anslått forventet behandlingstid.

Hva er prisen på behandling med tannregulering?
Prisen på tannreguleringsbehandlingen vil, naturlig nok, variere ut ifra behandlingsforløp. Det er likevel godt å vite at barnet ofte har krav på å få dekket en del av utgiftene av HELFO.

For å oppfylle kravene om refusjon av utgifter må dokumentasjon være på plass. Blant annet er det viktig at å ta vare på den skriftlige HELFO-godkjente henvisningen man eventuelt har fått fra den offentlige tannklinikken. Denne henvisningen må ikke være eldre enn 21 år og skal tas med til første timen hos oss. Behandling kan ikke starte innen vi har fått denne henvisningen.

Kjeveortopeden hjelper deg med dokumentasjon til HELFO
Kjeveortopeden hos Gjøvik Tannlegesenter vil ta vare på bilder, røntgenbilder og eventuelle avstøp – da disse kan fungere som dokumentasjon for HELFO.

Når man kommer til oss, vil vi kunne gi mer utfyllende informasjon og svare på spørsmål om HELFO-støtte. Derfor er det også viktig at de foresatte er med til den første timen.

Skal der gjøres kjeveortopedisk behandling på barn eller ungdom, så anbefaler vi at dette gjøres hos en godkjent spesialist i kjeveortopedi.

 

Search

For å gi deg en bedre opplevelse bruker vi informasjonskapsler. Ved å fortsette godtar du vår bruk av Cookies.