CARIES
Hull i tennene

Det kan være vanskelig å oppdage hull i tennene, også kjent som karies, da det utvikler seg gradvis over tid. Likevel er det avgjørende at hullene oppdages, forebygges eller behandles så tidlig som mulig for å unngå smerte og ubehag forbundet med tannhull.

Er du interessert i å få konsultasjon for denne behandlingen?
Bestill en uforpliktende avtale så ordner vi resten!

Gjøvik Tannlegesenter tilbyr forebyggende behandling av hull i tennene.
Små hull i startfasen kan stoppes uten at man må bore og legge fylling. Tannlegen kan utføre en systematisk fluorapplikasjon, i kombinasjon med gode 
munnhygienerutiner hos pasienten, for å hindre videre utvikling av små hull.

Tannlegen fjerner også plakk og gir råd om fluorbehandling, bruk av tanntråd og andre gode rutiner for munnhygiene. Dette er en effektiv forebyggende behandling som kan bidra til god tannhelse. Det er også viktig at pasientene selv tar ansvar for forebygging av hull i tennene ved å opprettholde gode rutiner for munnhygiene.

Konserverende behandling av hull i tenner
For større hull i tenner er konserverende behandling nødvendig. Tannlegen fjerner ødelagt tannsubstans og erstatter hullet med en tannfylling. Moderne materialer som komposittfyllinger er estetiske, funksjonelle og helsemessig suverene. Farge velges ut ifra hva som passer best til den tannen som skal repareres for et godt estetisk resultat.

Store hull kan påvirke nerven i tannen
Ved rotbehandling fjerner tannlegen den påvirkede nerven, renser rotkanalen og fyller deretter med rotfyllingsmateriale. En toppfylling eller tannkrone legges på til slutt. Tidlig behandling av hull i tennene kan unngå smertefulle opplevelser og ubehag.

Hvorfor oppstår tannhull?
Manglende tannhygiene, et kosthold som skader tannemaljen og for lite fluor kan føre til tannhull. Tørr munn kan også være årsaken til hull i tennene. For å unngå dette anbefaler vi grundig tannpleie, et sunt kosthold som ikke skader tannemaljen, og regelmessige tannlegebesøk.

Hvordan ser tannhull ut?
Tannhull kan variere i utseende og kan noen ganger være vanskelig å oppdage. De fleste hull blir oppdaget av tannlegen under undersøkelse. Små hull gir sjelden symptomer, og du vil vanligvis ikke merke karies før det blir alvorlig.

Hva er symptomene på tannhull?
Hvis du opplever smerter, ising når du spiser eller drikker, betennelse i tannkjøttet rundt tannen, dårlig ånde, tannverk, eller grå, brune eller svarte flekker på tennene, bør du oppsøke tannlegen for å få en sjekk.

Kan du fikse tannhull selv?
Begynnende hull i en tann trenger ikke nødvendigvis tannbehandling, men tannlegen kan gi deg råd for å forhindre at hullet utvikler seg videre. Riktig behandling kan reversere tilstanden og få emaljen til å gro. Selv om du kan se et hvitt prikk på en tann som indikerer et begynnende hull, er det best å la en tannlege undersøke tannen og gi behandling.

Hvor lang tid tar det å behandle tannhull?
Vanligvis tar det rundt en halvtime å behandle et tannhull, og du kan gå tilbake til arbeid eller skole umiddelbart etter behandlingen. Lokalbedøvelse er vanlig, men mange trenger ikke bedøvelse for mindre tannreparasjoner.

Hvis du mistenker at du har et tannhull, bør du bestille en time for undersøkelse og behandling hos tannlegen så snart som mulig.

Search

For å gi deg en bedre opplevelse bruker vi informasjonskapsler. Ved å fortsette godtar du vår bruk av Cookies.