CAVITY
Rotfylling

I visse tilfeller er rotfylling den eneste løsningen for å redde en tann. Dette gjelder når det er et hull som strekker seg helt inn til nerven i tannen (pulpa), eller hvis det oppstår betennelse eller skade på nerven som fører til at den dør. I slike tilfeller vil rotfylling være nødvendig for å bevare tannen.

Er du interessert i å få konsultasjon for denne behandlingen?
Bestill en uforpliktende avtale så ordner vi resten!

Hvorfor gjøres rotfylling?
Rotfylling kan være nødvendig av flere årsaker, inkludert karies, fyllinger som lekker eller tanngnissing. En betennelse eller infeksjon inne i tannen betyr at pulpa er skadet. Symptomer på dette kan inkludere murrende verking, følsomhet for kulde og varme, hevelse og ømhet, selv om det ikke alltid oppstår symptomer.

Hvis du opplever slike problemer, kan du kontakte Gjøvik Tannlegesenter for å få hjelp med rotfylling eller andre tannbehandlinger.

En betent nerve kan være svært smertefull, og antibiotika og smertestillende midler vil ikke lindre smertene hvis tannen ikke rotfylles eller trekkes ut. Heldigvis er rotfylling et godt alternativ til å trekke tannen!

Slik foregår rotfyllingen
Ved rotfylling vil tannlegen bore seg inn til nerven og finne rotkanalene etter å ha satt bedøvelse. Deretter vil tannen bli dekket med en gummiduk for å isolere tannlegen fra munnhulen.

Rotfyllingen er vanligvis smertefri og utføres med lokalbedøvelse. Hvis pulpa er død, vil det ikke være behov for bedøvelse. Behandlingen innebærer rensing og utvidelse av rotkanalene med roterende instrumenter på en rask og sikker måte. Avhengig av diagnosen, kan tannen rotfylles i én eller flere seanser.

Etter rotfyllingen må tannen bygges opp igjen. En plastfylling kan være tilstrekkelig, men en rotfylt tann er mer utsatt for å knekke enn tenner med frisk nerve, så det kan være mer gunstig å sette en tannkrone. Tannlegen vil kunne gi deg råd om hva som vil være det beste i ditt tilfelle. Hos Gjøvik Tannlegesenter utføres rotfyllingsbehandlinger med moderne utstyr og teknikker for å sikre en smertefri og effektiv behandling.

Hvor lang tid tar en rotfylling?
Rotfylling tar litt tid og kan kreve to eller tre tannlegebesøk som hver varer ca. 60 minutter. Tiden det tar avhenger hovedsakelig av kompleksiteten i behandlingen, men det er viktig å utføre rotfylling grundig for et vellykket og smertefritt resultat som kan redde tannen din. Det anbefales å gjennomføre behandlingen der du bor, selv om rotfylling i utlandet kan ha lavere utgangspris, fordi komplikasjoner kan oppstå og prisen kan bli høy med mange besøk. Et tidsestimat blir gitt etter første besøk og behandlingsløpet legges tilpasset deg.

Vil rotfyllingen gi smerter etterpå?
Vanligvis ikke, selv om tannen og tannkjøttet kan føles ømt i noen uker. Hvis du opplever smerter etter rotfylling, kan det skyldes betennelse i nerven som ikke ble fjernet grundig før rotfyllingen.

Hva skjer hvis du ikke får rotfylling?
Hvis du ignorerer tannverk, kan det føre til infeksjon og tannbyll, som kan spre seg og gjøre rotfylling vanskelig eller umulig, og trekking av tannen kan bli nødvendig. Gjøvik Tannlegesenter tilbyr erfarne tannleger og spesialister innen rotfylling som gir god informasjon før, under og etter behandling. Kontakt oss for mer informasjon om rotfylling eller hvis du har spørsmål. Vi hjelper deg gjerne!

Search

For å gi deg en bedre opplevelse bruker vi informasjonskapsler. Ved å fortsette godtar du vår bruk av Cookies.