TOOTH
Tannkrone

Gjøvik Tannlegesenter tilbyr tannkroner som er en effektiv løsning i tilfeller der en tann er så skadet at en vanlig tannfylling ikke vil gi et holdbart resultat. En tannkrone er et kunstig skall som festes på toppen av din egen tann for å gi den styrke og beskyttelse. Våre erfarne tannleger kan vurdere om en tannkrone er den beste behandlingsmetoden for deg og gi deg den nødvendige informasjonen om prosedyren.

Er du interessert i å få konsultasjon for denne behandlingen?
Bestill en uforpliktende avtale så ordner vi resten!

Hvor lang tid varer en tannkrone?
En tannkrone kan vare i mange år og gir et naturlig utseende og følelse. Det er likevel viktig å huske på at det er fortsatt mulig for tannen under kronen å utvikle hull eller karies, spesielt rundt overgangen mellom den kunstige kronen og den naturlige tannen. God tannhygiene og regelmessige tannlegebesøk er derfor avgjørende.

Hvordan fremstilles en tannkrone?
For å lage en tannkrone, vil tannlegen først slipe ned den skadede tannen. Deretter vil man ta enten et avtrykk av tennene og sende det til en tanntekniker for å lage kronen, eller skanne tennene digitalt. Avhengig av fremgangsmåten som brukes, kan kronen lages på klinikken samme dag (CEREC-kroner), eller sendes digitalt til en tanntekniker som vil lage kronen. Produksjonstiden for en tannkrone kan variere:

Hvis tannen skannes digitalt på klinikken, kan kronen lages på en dag.
Hvis avtrykket sendes til en tanntekniker, tar det vanligvis 1-2 uker før kronen er ferdig og kan festes på tannen. I mellomtiden vil du få en midlertidig krone.

Hvilken fremgangsmåte som brukes og om det er mulig å få laget kronen samme dag, vil tannlegen avgjøre og informere deg om. Valget av fremgangsmåte vil avhenge av ulike faktorer, og tannlegen vil alltid anbefale den beste løsningen for din tann.

Hva består tannkroner av?
Tannkroner kommer i hovedsak i tre forskjellige typer:

Keramiske kroner
Disse kronene er hvite gjennom hele strukturen og gir et naturlig utseende. Det finnes mange forskjellige varianter av keramiske kroner med forbedrede egenskaper som styrke og estetikk. Tannlegen og tannteknikeren vil sammen velge det beste materialet for hver enkelt tann.

Metall-keramiske kroner
Disse kronene har en metallkjerne av gull eller kirurgisk stål, som er påført porselen på utsiden. Dette er en sterk kronetype som har vært i bruk i lang tid.

Metallkroner
Disse kronene er rene metallkroner og lages vanligvis av gull. De er de sterkeste kronene som er tilgjengelige, men brukes ikke så mye lenger på grunn av alternativer av tannfarget materiale. Metallkronene brukes hovedsakelig på tenner som er utsatt for stor belastning.

En annen type tannbehandling som kan være aktuell er CEREC-tannkroner og fyllinger. Dette er en type digital fremstilling av keramiske kroner og fyllinger som gir en rekke fordeler, blant annet en tannfarget estetikk, god biokompatibilitet, og en konservativ behandling hvor mer av tannsubstansen kan bevares. Tannlegen vil avgjøre hvilken type tannbehandling som passer best for din tann. Hvis du mangler en tann, kan en tannbro være et alternativ å vurdere.

Search

For å gi deg en bedre opplevelse bruker vi informasjonskapsler. Ved å fortsette godtar du vår bruk av Cookies.