DENTISTRY
Søvnapné

Søvnforstyrrelser kan ha stor innvirkning på helsen og livskvaliteten. En vanlig søvnforstyrrelse er søvnapné, som kan føre til pustestopp i mer enn ti sekunder flere ganger om natten. Dette kan resultere i tretthet, hodepine og mangel på energi i løpet av dagen. Hos Gjøvik Tannlegevakt kan vi hjelpe deg med å utrede om du lider av søvnapné. Vårt erfarne team kan henvise deg til en søvnmedisinsk spesialist som vil gi deg riktig behandling og veiledning for å håndtere søvnapné på en effektiv måte.

Er du interessert i å få konsultasjon for denne behandlingen?
Bestill en uforpliktende avtale så ordner vi resten!

Hva forårsaker søvnapné?
Søvnapné oppstår når musklene i svelget og tungen slapper så mye av at luftveiene blokkeres, noe som kan føre til pustestopp som varer i over 10 sekunder og kan føre til generelle helseproblemer hvis de skjer ofte nok.

Symptomer på søvnapné
Kraftig snorking kan være irriterende både for personen som snorker og for deres partner. Snorking kan føre til urolig søvn og oppvåkninger om natten, og gjøre en person føle seg trøtt og uopplagt på dagtid. For de som lider av søvnapné, vil pustestopp føre til enda dårligere og mer urolig søvn, som kan føre til konsentrasjonsvansker og hodepine på dagtid.

Ubehandlet søvnapné kan på sikt føre til høyt blodtrykk og hjerteproblemer. Det anbefales å bli utredet av en søvnmedisinsk spesialist hvis man har mistanke om søvnapné.

Hvordan behandle søvnapné
Det finnes forskjellige behandlingsalternativer for å lindre symptomer knyttet til søvnapné. Overvektige personer kan oppleve forbedringer ved å redusere vekten, da dette kan føre til mindre fett i luftveiene og bedre luftpassasje. Det er også viktig å unngå alkohol og røyking, da disse kan forverre tilstanden. Å sove på magen eller siden kan også hjelpe, da dette kan hindre tungen i å blokkere luftveiene.Hvis disse tiltakene ikke er tilstrekkelige, kan det være nødvendig med profesjonell hjelp.

Det finnes flere behandlingsalternativer for søvnapné, inkludert bruk av en CPAP-maske, kirurgiske inngrep og en søvnapnéskinne. En søvnapnéskinne er en plastkonstruksjon som plasseres på tennene før man går til sengs. Den fungerer ved å skyve underkjeven fremover, noe som holder luftveiene mer åpne.

Søvnapnéskinne
De fleste som lider av søvnapné kan bruke en søvnapnéskinne med gode resultater. Imidlertid kan det være noen begrensninger, for eksempel at personer uten tenner ikke kan bruke en slik skinne. Etter oppstart med søvnapnéskinne kan man oppleve bivirkninger som ømhet i tennene, sårhet i tannkjøttet, økt spyttproduksjon og ømhet i kjeveledd og tyggemuskulatur. Det er også en viss risiko for at tenner eller fyllinger kan knekke.

Tannleger som tilbyr behandling med søvnapnéskinne, har god kunnskap om virkningsmekanismen og mulige bivirkninger. Noen ganger vil behandlingen være et samarbeid mellom tannlege og søvnspesialist. Du kan lese mer om snorking og snorkeskinne her.

Search

For å gi deg en bedre opplevelse bruker vi informasjonskapsler. Ved å fortsette godtar du vår bruk av Cookies.