CAVITY
Tannregulering

Tannregulering er en behandlingsmåte som benyttes for å rette opp tenner som står feil i forhold til hverandre, som underbitt, overbitt, kryssbitt, mellomrom og andre feilstillinger. Vårt mål er alltid å skape et godt bitt og et flott smil!

Ønsker du konsultasjon for denne behandlingen?
Bestill en uforpliktende konsultasjon i dag – Få den informasjonen du behøver for å komme i gang!

Effekten av et funksjonelt bitt
Mange forbinder tannregulering med det å skape et fint smil, som er en viktig del av tannregulerings- eller kjeveortopedisk behandling.

Smil betyr noe i alle aldre, og det psykiske aspekt er også noe som det forskes mer og mer på.

Det kan vises at kjeveortopedisk behandling forbedrer pasienters velbefinnende, og hos våre kjeveortopeder ser vi daglig smile-transformasjoner og fornøyde pasienter med strålende smil. Dette hos både barn og voksen.

Tannregulering for å redusere slitasje over tid
Et dårlig bitt kan redusere bitefunksjonen og feil belasting av tenner kan medføre slitasje over tid. Et mindre bra bitt sammen med tannkjøttproblemer kan typisk få tennene til å skli fremover, så overbittet øker og det blir mellomrom mellom fortennene. Dette er ofte tegn på en uhensiktsmessig prosess, og det er noe som du bør snakke med tannlege eller tannpleieren din om.

Det er ofte ikke tilstrekkelig å bygge tenner med slitasje opp igjen, siden tennene ofte står i feil posisjon og slitasjen vil komme tilbake. En grundig planlegging av bittforholdene samt korreksjon trenges noen ganger. Det er en større prosess, men om skal tennene bevares livet ut kan det være verdt det.

Tannregulering kan være aktuelt før en tannerstatning
Ved større problemer, eksempelvis ved manglende tenner, kan det også være aktuelt å få innstillet de resterende tenner så disse belastes best mulig når der tygges sammen. Dette kan forlenge holdbarheten av eventuelle nye tannerstatninger også.

Tannleger med spesialistutdannelse innen tannregulering
Hos Gjøvik Tannlegesenter møter du kjeveortopeder, allmenn tannleger, tannpleiere og kirurger med lang erfaring innen korrigering av bitt.

Under behandlingen benytter vi oss utelukkende av moderne kjeveortopediske behandlingsprinsipper og moderne tannbehandlingsutstyr.

Kombinasjonen av dyktige, engasjerte, spesialiserte tannleger og utstyr av ypperste kvalitet er vår nøkkel til suksess. Dette er grunnen til at vi alltid kan sende våre pasienter ut døren med et flott smil etter endt behandling med tannregulering. 

En tannbehandler ved Gjøvik Tannlegesenter holder frem en modell av tenner for å vise hvordan en tannstilling i bitt kan se ut.
En tannbehandler holder opp en tannmodell.

Samarbeid mellom behandler og pasient
Vi som behandlere vil garantere for at vi alltid gjør det vi kan for at behandlingen skal gå enklest og raskest mulig. For å oppnå dette trenger vi også at pasienten hjelper til.

En suksessfull behandling krever både en flink behandler og en flink pasient. Samarbeidet er veldig viktig. Pasientens ansvar er å passe på apparaturen sin, pusse tennene, samt bruke strikk hvis det er anbefalt av behandleren. Ved «usynlig tannregulering» (skinne behandling) er dette enda viktigere, da skinnene må brukes minst 22 timer per dag. Brukes de ikke nok så vil ikke behandlingen gå etter planen. Det er dessuten veldig viktig at det ikke drikkes annet enn vann med skinnene på, da tennene under skinnen ellers kan ta skade.

Tannregulering – Steg for steg
Tannlegen registrerer hvordan tenner og kjever forholder seg til hverandre. Eventuelle avvik registreres. Som pasient får du informasjon om problemer og risiko, samt hva som eventuelt kan gjøres med problemet.

Avtrykk, røntgen og tracing
Om tannregulering kan være aktuelt gjør tannlegen alltid en mer omfattende undersøkelse før behandlingen gjennomføres.

En 3D-skanning eller ett avtrykk av tennene tas. Ved hjelp av dette fremstilles deretter digitale modeller som fungerer som grunnlag for planleggingen.

For å se forholdene mellom kjeveben, tenner og ansiktsskjelett benytter tannlegen seg også av røntgen.

I større behandlinger tegnes ansiktets profil deretter opp. På tegningen påføres så verdier fra røntgen inn. Metoden kalles tracing.

Hvor lenge må man gå med tannregulering?
Valget av behandling er unik for hver pasient. Behandlingstiden varierer og strekker seg ofte fra 6 måneder til noen år. Det er noe lenger behandlingstid med fast apparatur (streng), hvorimot behandling med gjennomsiktige skinner (usynlig tannregulering) kan være litt kortere.

Ivaretagelse av behandling med tannregulering
Tenner og kjeveben vil ofte ta seg tilbake til sin opprinnelige posisjon, derfor er det viktig å følge opp og ivareta behandlingen. Som regel blir det limt på tynne strenger på baksiden av tennene slik at de ikke flytter seg tilbake, og det kan være behov for å benytte en plate eller bittskinner på nettene. Strengene på baksiden av tennene synes ikke, og er heller ikke et funksjonelt problem, da de knapt kan merkes. Stabilisering av behandlingsresultatet er viktig for at bittet skal forbli både funksjonelt og fint!

Trenger jeg korrigering av tannstilling eller bitt?
Det er kun tannlegen eller kjeveortoped som kan gi deg svar på om det er nødvendig med regulering for å løse et problem. Behov for tannregulering avdekkes oftest på rutinemessige tannundersøkelser, vanligvis i tidlig barne- eller tenårsalder, men også i voksen alder kan det bli aktuelt med regulering.

Dersom du mistenker at det kan være nødvendig med kjeveortopedisk behandling, anbefaler vi at du bestiller en time for undersøkelse og konsultasjon.

Les gjerne mer om tannregulering for barn, tannregulering for voksne og usynlig tannregulering ved interesse.

Ta kontakt med oss dersom du har spørsmål, eller ønsker en time for undersøkelse og konsultasjon!

Search

For å gi deg en bedre opplevelse bruker vi informasjonskapsler. Ved å fortsette godtar du vår bruk av Cookies.