Tannlegeskrekk, som også kalles odontofobi eller tannbehandlingsangst, refererer til sterk angst for tannbehandling. Hos Gjøvik Tannlegesenter vil du møte tannleger som har spesialkompetanse på tannlegeskrekk og som tar pasientenes angst på alvor.
Er du interessert i å få konsultasjon for denne behandlingen?
Bestill en uforpliktende avtale så ordner vi resten!
Hva er odontofobi?
Angst for tannbehandling, eller odontofobi, kan variere i grad fra mild til sterk. Selv om 10-20 % av befolkningen i Norge er redde for å gå til tannlegen, lider 3-5 % av odontofobi – en form for sterk angst. Denne fobien er like reell som andre fobier, som for eksempel høydeskrekk, og kan utløse lignende fysiske reaksjoner i kroppen.
Mange som lider av odontofobi unngår å gå til tannlegen så lenge som mulig, noe som kan føre til både fysiske smerter og psykiske lidelser på grunn av manglende tannbehandling og frykt for å vise tennene eller smile. Hos Gjøvik Tannlegesenter møter du tannleger med spesialkompetanse på tannlegeskrekk, som tar denne angsten på alvor og vil hjelpe deg med å overvinne den.
Dette skjer i kroppen hos de med odontofobi
Personer som lider av odontofobi har vanligvis opplevd en traumatisk hendelse i forbindelse med tannbehandling eller en annen situasjon relatert til tenner.
Når personen med odontofobi blir utsatt for stimuli som minner om traumet, som lukt, lyd, syn, følelser eller tanker, kan angsten utløses. Symptomer som høy puls, svetting, tørr munn og svimmelhet kan oppstå, og personen kan føle ekstrem frykt og angst.
Hvem kan ha odontofobi?
Odontofobi kan forekomme hos alle i samfunnet, og det er ingen fasit på hvem som kan være rammet av det. Personer med odontofobi kan imidlertid ofte deles inn i to kategorier: de som har hatt negative erfaringer med tannbehandling tidligere, og de som har vært utsatt for traumatiske opplevelser som fysisk eller psykisk vold eller seksuelle overgrep.
Kan man bli kvitt odontofobi?
Odontofobi kan behandles ved bruk av ulike metoder, som for eksempel samtaleterapi og eksponeringsterapi. Vi legger vekt på å ta oss god tid til å bygge tillit mellom pasient og behandler, og ser ofte at gradvis økende tillit kan bidra til at personer med sterk tannlegeskrekk etter hvert kan gjennomføre behandling. Ved gjentatte besøk kan angsten gradvis avta.
Vi har hjulpet mange personer med odontofobi å overvinne sin angst for tannbehandling.
Sedasjon og behandling under narkose
Narkose kan være et alternativ for pasienter med odontofobi som ikke ønsker eller ikke kan gjennomgå tannbehandling i våken tilstand. Det brukes også i tilfeller av akutte tannproblemer som ikke kan vente på behandling for odontofobi.
Vårt mål er å bygge tillit mellom pasient og tannlege før behandlingen starter. Vi vil lære om dine tidligere erfaringer, bakgrunn for odontofobien og forventninger til behandlingen. Det er ingen forpliktelse til tannbehandling. Vi anser narkose som en siste utvei og vil samarbeide med en psykolog på vei mot tannbehandling uten narkose.
Pasienten har full kontroll og kan avbryte behandlingen når som helst. Smertefri og behagelig tannbehandling er alltid i fokus. Tannbehandling utføres ikke under første besøk, og vi samarbeider med deg for å utarbeide en behandlingsplan som passer deg best. Etter behandlingen legger vi stor vekt på forebyggende behandling for å unngå munn- og tannsykdommer i fremtiden.
Sprøytefri bedøvelse og lystgass
Vi tilbyr alternativer til tradisjonell sprøytebasert bedøvelse, som sprøytefri bedøvelse og lystgass. Dersom det er nødvendig, kan vi også utføre behandling under narkose. Vi samarbeider med et team av anestesileger og sykepleiere for å sikre trygg og effektiv narkosebehandling. I enkelte tilfeller benytter vi også intravenøs sedasjon, der beroligende og bedøvende medisiner blir gitt direkte inn i blodet, uten at man mister bevisstheten helt. Narkoseteamet vårt håndterer denne typen sedasjon.
Råd til deg med odontofobi
Få hjelp av venner og familie
Det er vanligvis utfordrende å ta det første skrittet på egen hånd. Mange pasienter får støtte fra venner eller familie til å ringe oss eller delta på timeavtaler, og vi oppfordrer til dette.
Inngang fra Hunnsvegen (ca. 30 meter opp fra Storgata) mellom Joker og Oscar Frukt & Grønt. Det er gode parkeringsmuligheter i umiddelbar nærhet. Foruten gateparkering finnes eksempelvis store parkeringsplasser i Trondheimsvegen 1 og Storgata 10.
For å gi deg en bedre opplevelse bruker vi informasjonskapsler. Ved å fortsette godtar du vår bruk av Cookies.