Snorking er en vanlig søvnforstyrrelse som rammer menn i større grad enn kvinner, og forekomsten øker også med alderen og graden av overvekt. Dersom snorkingen er så plagsom at det går utover søvnkvaliteten til både deg og din partner, kan det være lurt å oppsøke Gjøvik Tannlegesenter.
Er du interessert i å få konsultasjon for denne behandlingen?
Bestill en uforpliktende avtale så ordner vi resten!
På hvilken måte oppstår snorking?
Under søvn slapper musklene i de øvre luftveiene av, noe som forårsaker en innsnevring i luftveiene. Dette fører til vibrering av vevet i drøvel, den bløte gane og ganebuen, som resulterer i snorkelyd.
Hva er symptomene på snorking?
Høylytt snorking kan være plagsomt både for den som snorker og deres partner. Snorking kan forårsake urolig søvn og hyppige oppvåkninger i løpet av natten, noe som kan føre til tretthet og mangel på energi i løpet av dagen.
Hvordan behandles snorking?
Det finnes forskjellige behandlinger for snorking. Overvektige kan oppleve forbedring ved å redusere vekten da fett i luftveiene kan blokkere luftpassasjen. Å unngå alkohol og røyking kan også bidra til å redusere snorking. Å sove på magen eller på siden kan også redusere snorking ved å unngå at tungen faller bakover og blokkerer luftveiene. Hvis disse tiltakene ikke fungerer, kan profesjonell hjelp være nødvendig, inkludert bruk av en CPAP-maske, kirurgi for å fjerne vev eller en snorkeskinne som kan tilpasses hos tannlegen.
Snorkeskinne
En snorkeskinne er en plastinnretning som plasseres på tennene før man legger seg for å sove. Det finnes ulike typer skinner tilgjengelig, og utformingen av skinnen kan påvirke både tilvenning og effektivitet. Den vanligste typen i dag produseres i samarbeid mellom tannlege og tanntekniker, og virker ved å flytte underkjeven fremover for å holde luftveiene mer åpne og sikre bedre luftpassasje.
Hvem bruker snorkeskinner?
De fleste som snorker kan bruke snorkeskinner med positivt resultat, men det finnes noen begrensninger, for eksempel at de ikke kan brukes av personer uten tenner. Hvis man har både egne tenner og en delprotese, kan man bruke en snorkeskinne hvis resten av tennene er sunne, men det er opp til tannlegen å avgjøre dette.
Bivirkninger ved snorkeskinne
Noen bivirkninger kan oppstå etter at man begynner å bruke snorkeskinne, som tannømhet, sårt tannkjøtt og økt spyttproduksjon. Noen kan også oppleve ømhet i kjeveledd og tyggemuskulatur. Det er en risiko for at deler av tennene eller fyllinger kan knekke mens man bruker snorkeskinne.
Noen kan oppleve at bittet ikke stemmer når de tar av skinnen om morgenen, men dette er vanligvis midlertidig. Det er imidlertid mulig at permanente endringer i bittet kan oppstå etter langvarig bruk av skinnen.
Tannleger som tilbyr snorkeskinner har god kunnskap om søvnmedisin, virkningen av skinnen og mulige bivirkninger. I enkelte tilfeller vil diagnose og behandling være et samarbeid mellom tannlege og søvnspesialist.
Inngang fra Hunnsvegen (ca. 30 meter opp fra Storgata) mellom Joker og Oscar Frukt & Grønt. Det er gode parkeringsmuligheter i umiddelbar nærhet. Foruten gateparkering finnes eksempelvis store parkeringsplasser i Trondheimsvegen 1 og Storgata 10.
For å gi deg en bedre opplevelse bruker vi informasjonskapsler. Ved å fortsette godtar du vår bruk av Cookies.