Tenner hos barn

Barnets første tann er en stor milepæl som kan føre til hovne og kløende gommer. De vanligste symptomene på tannfrembrudd er hovne tannkjøtt, økt sikling, biting og gnaging på alt, og endring i tannkjøttets farge. 

Det kan ta flere måneder fra de første tegnene på tannfrembrudd til tannen faktisk bryter ut, og dette kan påvirke barnets matlyst, søvn, og generelle trivsel. Det første tannfrembruddet er vanligvis knyttet til ubehag, men dette avtar etter at tannen har brutt ut.

Når kommer de første tennene hos barn?

Barns første tenner, kjent som melketenner, begynner å utvikle seg tidlig i svangerskapet. Vanligvis bryter den første fortennen i underkjeven gjennom tannkjøttet ved 6-8 måneders alder, men det er store individuelle forskjeller og noen barn kan få sin første tann så tidlig som 3 måneder, mens andre kan vente til de er nesten ett år gamle. 

Etter de to første fortennene i underkjeven kommer vanligvis fire fortenner i overkjeven, etterfulgt av sidefortennene i underkjeven.

Mange barn vil ha fått alle åtte fortennene ved 1-årsalderen, og deretter vil hjørnetennene og de bakerste jekslene komme gradvis på plass i løpet av 2-3 år. Melketennene begynner å falle ut rundt 5-6-årsalderen.

Hva hjelper?

Det beste er å lindre smerter forbundet med tannfrembrudd uten å bruke medisiner eller kosttilskudd. Mange foreldre blir bekymret når barnet deres viser endret atferd, og det kan være lettere å tolerere uroen hvis man har en forklaring på hva som skjer. Symptomer fra munnen, som ømme gommer, er vanligvis de eneste symptomene på tannfrembrudd. Diaré og feber er sjelden tegn på tannutbrudd. Her er noen tips for å lindre ubehag dersom tannfrembrudd er årsaken:

Masser forsiktig med en tyggeleke, en ren klut eller en finger over de ømme gommene.
Biteringer – velg en ring med god motstand til tygging. Tyggeleker laget av ren gummi er trolig det beste alternativet, mens væskefylte leker kan punktere. Tåteflasker kan også fungere som gode alternativer for å lindre smerten. Fyll dem imidlertid med vann, da juice, sukkervann og melk kan forårsake tannråte.
Kjøling – det kan lindre smerte å kjøle ned gommene. Pass på at det som brukes ikke er for kaldt, da det kan være ubehagelig og skadelig for den lille. Kluter fuktet i kaldt vann eller biteringer som har ligget i kjøleskapet, er gode alternativer. Kaldt vann eller kjølig mat, som barnemat fra glass, kan også ha en lindrende effekt.

Hvordan ta vare på nye tenner?

Selv før tennene har brutt ut, kan det være nyttig å stelle munnen. En ren og fuktig klut kan brukes til å tørke over barnets gummer daglig, og hos barn med høy gane kan det være gunstig å dra lett over ganen. Slikt stell kan også gjøre det lettere å få barnet til å akseptere tannpuss når tiden kommer. Hensikten er å hindre bakterieovervekst i barnets munn.

For barn anbefales det å bruke en knapt synlig mengde fluortannkrem på tannbørsten inntil de er 1-3 år gamle. Fra 3 til 6 år anbefales en mengde tilsvarende størrelsen på en lillefinger, og fra 6 år anbefales en tannkremdose på størrelse med en ert. Voksne bør pusse tennene på barn under 6 år, og helst inntil de er 10-12 år og har nok koordinasjon til å gjøre det godt selv.

Barn bør bli kalt inn til tannpleier når de er tre år gamle, og helsesøster kan også gi råd og inspisere tenner. Hvis foreldrene er usikre på munnstell, er det alltid lurt å kontakte tannhelsetjenesten. I spesielle tilfeller, som ved noen medfødte tilstander, kan oppfølging fra tannhelsetjenesten være nødvendig allerede før første tann har brutt ut.

For å gi deg en bedre opplevelse bruker vi informasjonskapsler. Ved å fortsette godtar du vår bruk av Cookies.